استخراج طلا
استخراج طلا شامل اکتشاف، حفاری، زمینشناسی، پالایش و تصفیه برای استخراج طلا از معادن این فلز است. منابع عنصر طلا برای استخراج به شکل روباز، زیر زمین و آبرفتی هستند. فرآیند استخراج طلا شامل مراحل کلی زیر میشود.
کشف معدن: کشف معدن ممکن است بین ۱ تا ۱۰ سال زمان ببرد و برای آن نیاز به منابع مالی و بهکارگیری کارشناسانی در رشتههای جغرافیا، زمینشناسی، شیمی و مهندسی دارد. کمتر از ۰٫۱٪ از معدنهای کشف شده پتانسیل توسعه و استخراج دارند.
توسعه معدن: توسعه معدن دومین مرحله استخراج طلا است. برای توسعه معدن به برنامهریزی، ساخت معدن و زیرساختهای لازم نیاز است.
عملیات استخراج: عملیات استخراج عنصر طلا، شامل حفاری معدن، فرآوری طلا و تبدیل سنگ معدن استخراج شده به آلیاژ فلزی با خلوص ۶۰ تا ۹۰ است.
بستن معدن: پس از پایان استخراج و فعالیت معدن عملیات بستن معدن و بازسازی زمین صورت میگیرد.
احیا: پس از بسته شدن معدن، باید محیط از آلودگیها پاکسازی شده و پوشش گیاهی و خاک تا حد امکان و به ثبات رسیدن احیا میشود.
استخراج طلا از سنگ معدن خود شامل خرد کردن، فرآوری مواد معدنی و بهکارگیری فرآیندهای هیدرومتالورژی (Hydrometallurgy) و پیرومتالورژی (Pyrometallurgy) روی سنگهای معدن استخراج شده است. استخراج طلا از منابع سنگهای آبرفتی با روشهایی پلاسر (Placer) صورت میگرفت. در استخراج هیدرولیکی (Hydraulic Mining) از فشار آب برای شکستن رسوبات آبرفتی استفاده میشود.
استخراج عنصر طلا با جذب کربن
با استفاده از ماتریس متخلخل کربن فعال (Activated Carbon) و جذب طلا در آن، عملیات استخراج صورت میگیرد. برای جداسازی طلای جذب شده در ماتریس کربن از محلول قوی سدیم هیدروکسید (NaOH) و سیانور برای شویش (Elution) استفاده میشود.
استخراج طلا در اندازه کوچک با استفاده از جیوه و تشکیل آمالگام جیوه-طلا صورت میگیرد اما به دلیل آلودگی جیوه در مقیاس بزرگ استفاده از این روش متوقف شده است.
برای استخراج تنها ۱۰ گرم طلا به ۵ تن سنگ معدن طلا نیاز است. فرایند حفاری زمین، به کارگیری ماشین آلات سنگین برای حمل و نقل و استفاده از مواد شیمیایی مانند جیوه و سیانور موجب آسیب رساندن به محیط زیست میشوند. محیط زیستِ معادن استخراج طلا به دلیل ساخت سد روی رودخانهها، جنگلزدایی و حذف کوهها آسیبهای زیادی میبیند.